Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет Борисов като представител

...
Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет Борисов като представител
Коментари Харесай

Кадър на ГЕРБ забравил за какво е пратен в "ЛУКойл"

Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет  " Борисов " като представител на страната в Надзорния съвет на " ЛУКойл Нефтохим ", изцяло е загърбил задълженията си. Това излиза наяве от отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на депутатски въпрос.

Първанов е в надзора на стратегическото дружество, в което българската страна държи " златната акция ", от 2017 година Оттогава той нито един път не е докладвал на ресорното министерство какви са индустриалните и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви ограничения и проекти се разискват и одобряват. 

" Златната акция " е инструмент на страната да упражнява надзор върху значими решения в сдружението, като постанова несъгласие - например за смяна на предмета на активност, за съкращения и т.н. През времето, откогато е прокурист на страната,  Красимир Първанов е взел участие на 19 от 20 извършени съвещания на Надзорния съвет (отсъствал е единствено от последното, проведено миналия декември), изяснява министър Николов в отговора си до депутата от Демократична България Мартин Димитров. Това са  над 4 години, през които Красимир Първанов не е показал нито един документ -  доклад, отчет, протокол или най-малко план за решение, твърди министърът. И акцентира, че представителят на страната би трябвало постоянно да регистрира работата си -  и годишно, а и на всяко тримесечие. 

От писмения отговор на енергийния министър се подразбира, че Първанов ще бъде заменен. Но това ще стане след осъществяване на прозрачен конкурс с ясни критерии. И идващият представител на страната ще би трябвало да съгласува с министерството позициите по значимите точки за всяко събиране на надзорния съвет.

 

Постове и кавги

Красимир Първанов е някогашен зам.-министър на енергетиката, а преди този момент бе и шеф на НЕК. При първото държавно управление " Борисов " се прочу със скандална самодейност, която коства прескъпо на България. Тогава като началник на НЕК той подписа съдбовния анекс №12 към контракта за АЕЦ " Белене ", който по-късно оказа помощ на съветската " Атомстройекспорт " да осъди страната ни за 1.2 млрд. лв.. Първанов нямаше мандат да подписва за спомагателни задължения, тъй като не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по плана, само че го направи през главата на тогавашния отраслов министър Трайчо Трайков. След като държанието му провокира величествен скандал, Бойко Борисов го в профил от НЕК.

 После обаче явно скъпият за някогашната власт кадър се върна " на бял кон " -  Борисов го назначи за зам.-министър на енергетиката в третия си кабинет. Но още веднъж се наложи да уволни Красимир Първанов. Този път поради " Апартаментгейт " - името му лъсна наред с Цветан Цветанов в историите за покупки на скъпи жилища на " специфични " цени.  
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР